Lig je ’s avonds in je bed steeds vaker met een gevoel van onvrede over hoe je je tijd hebt besteed?  Wil je dit veranderen, maar heb je daar nu juist geen tijd voor, of weet je niet hoe? Lees dan verder voor deze simpele tips.  Kies na het lezen de tip, die je het meest aanspreekt en maak een start. Door klein te beginnen, zet je binnen 5 minuten al je eerste stap. Kortom, maak tijd voor dingen die echt belangrijk voor je zijn. Doen wat je voldoening geeft, waar je blij van wordt en wat je nieuwe energie geeft. Zodat je nog meer kunt doen wat je wel wilt. Doorbreek je vicieuze cirkel. Met kleine stapjes gaat dat het makkelijkst.

 1. Ik wil….
  Maak in twee minuten een lijstje met dingen die je graag wilt doen. Waar word je blij van, als je er alleen al aan denkt? Het maakt niet uit of het groot of klein is, alles mag. Van het kopen van een bos bloemen, een bezoekje aan de kapper, het maken van een fietstocht, een bezoek aan een concert tot een reis naar de natuurgebieden in Amerika.Bekijk vervolgens wat je van dit lijstje de komende week kunt uitvoeren. Kies twee dingen uit die je vervolgens ook echt gaat doen. Een reis naar Amerika zit er op zo’n korte termijn vast niet in, maar je kunt er wel een eerste stap in zetten. Door bijvoorbeeld het kijken naar een film erover of het lezen van een boek of het uitvragen van tips aan iemand die er is geweest.
 2. Ik stop met…
  Maak in twee minuten een lijstje van dingen waar je mee wilt stoppen.
  Wat kost je energie en slokt je tijd op terwijl je er helemaal niet blij van wordt?
  Ook hier maakt het niet uit of het groot of klein is. Vaak gaat het over iets waar het woordje “te” bij staat. Te lang op facebook of netflix blijven hangen, net een wijntje te veel drinken, uurtje te laat naar bed of te hard werken. Het ontstaat vaak doordat je onbewust iets wilt compenseren. En dat geeft moeheid, stress en onrust. Ook hier geldt dat helemaal stoppen met de activiteiten vaak te rigoureus is, dus kijk eens wat er wel kan. Wat kun je minderen? En alles wat je minder doet van wat je niet meer wilt, levert je iets op. Ruimte, om iets te doen wat je wel wilt. Ook hier hoeft het niet in grote stappen. Stoppen met je baan is nogal wat, maar mogelijk zijn er wel onderdelen van je werk waar je mee kunt stoppen. En als je werk je meer energie kost dan dat het je oplevert is het de moeite waard een start te maken met het proces hier verandering in aan te brengen.
 1. Een blik in je agenda
  Kijk eens naar de afspraken die er in staan de komende weken. Welke afspraken geven je het gevoel “te moeten” terwijl dit eigenlijk “willen” afspraken behoren te zijn? Dit zijn vaak terugkerende sociale afspraken of “uitjes” waarvan je, als je er goed naar kijkt, heeeelemaal geen zin in hebt…..op dit moment. Doe met die afspraken dit: zeg ze af! Zeg nee tegen de afspraak, daarmee zeg je ook “ja”  tegen jezelf. Iemand die het goed met je voorheeft zal er zeker begrip voor tonen. Zet een streep door de afspraak en schrijf daar op wat je dan wilt doen met de tijd die je overhoudt. Bijvoorbeeld iets van lijstje onder 1. En als je die nog niet hebt gemaakt, kun je die dan alsnog maken. Doe op dat moment bewust iets waar je blij van wordt. Het kan iets heel simpels zijn, zoals met een goed boek en kop thee op de bank. Of het aaien van je huisdier.
 2. Ik ben dankbaar voor…
  Neem even tijd om na te gaan waar je dankbaar voor bent. Soms realiseren we door alle stress en vermoeidheid niet meer wat of wie er in ons leven is waar we dankbaar voor zijn. Door daar bewust bij stil te staan en daar op dat moment ook letterlijk voor te bedanken kun je je stress reacties doorbreken en ter plekke tot rust komen. Door bewust aandacht te geven en te koesteren wat er allemaal wel is. 
 3. De geen-excuus tip
  Als bovenstaande tips voor jou te ingewikkeld zijn, dan kan het helpen eerst eens even helemaal je hoofd leeg te maken. Pak pen en papier en schrijf op wat er in je opkomt. Dat kan ook zijn “er komt niets in me op”. Schrijf dat dan gewoon op. Schrijf wel door, 5 minuten minimaal, langer mag, zolang je kunt. Zo werk je aan het leegmaken van je hoofd, je laat jezelf en je humeur eens even lekker losgaan op papier. Stap even over drempel als je jezelf hoort denken “ ja dag….dat helpt toch niet bij mij”. Je zult merken dat je je op gegeven moment echt lichter voelt, opgeruimder. Doe dit elke dag 5 minuten. Je zult merken dat je op gegeven moment ook gaat schrijven wat je wel wilt of niet meer wilt. Dan kom je vanzelf bij voorgaande tips uit.

Een duurzame verandering vraagt wilskracht en discipline. Maar als je hier drie weken achter elkaar iedere dag minimaal 5 minuten per dag de tijd voor neemt, zul je merken hoe je er steeds meer plezier in krijgt. Je gevoel en energie veranderen. Je gaat je steeds beter voelen. Je merkt dat jij echt zelf iets kunt doen om lekkerder in je vel te zitten. Dit is essentieel, bewustwording is een belangrijke stap voor succes. Door dit te ervaren, voel je steeds meer zelfvertrouwen. En kun je stap voor stap vooruit.
Heb je de smaak eenmaal te pakken, dan kun je op deze manier ook aan de slag je grotere doelen en wensen te realiseren. 
Lees hier het interview hierover in Flow Magazine.