Wie zit er nu op mij te wachten?

Posted by Sjoukje Bonekamp

Bij het kennismakingsgesprek maakt Floor meteen duidelijk hoe het zit. ‘Ik heb mijn HBO niet afgemaakt. Ik heb heel veel verschillende dingen gedaan. Er zit totaal geen lijn in mijn cv. Je hebt van die mensen die vanaf kleins af aan al weten wat ze willen worden. En dat dan ook doen. Maar ik doe maar wat.’ Floor heeft lange tijd als zzp’er gewerkt. Met veel plezier. Maar ze is zwanger van haar 2e kindje en heeft behoefte aan meer financiële zekerheid en stabiliteit. Ze weet niet goed waar ze moet beginnen. Ze vraagt zich af waar ze überhaupt kans maakt met haar cv. Als zzp’er heeft ze veel verschillende projecten gedaan in de culturele sector. Van evenementen organiseren, tot les geven, tot kassamedewerker en officemanager. Floor vraagt zich af voor welke werkgever zij interessant is. Er zijn altijd mensen die beter aansluiten op een vacature. Die wel een hbo opleiding hebben. Die een duidelijke opbouw in hun cv hebben. Die goed weten wat ze willen. Dus wie zit er op haar te wachten?

De buitenwereld gelooft wat jij vertelt
Het probleem is het verhaal wat Floor zich zelf vertelt en de buitenwereld in slingert. Ze legt de nadruk op haar zwakke punten. Successen die ze heeft behaald ontkracht ze door er een beetje schamper over te praten; ‘ik doe maar wat’. Floor laat vooral haar kritische stem aan het woord. En dat is wat de buitenwereld hoort. Waar ze bang voor is gebeurt, self fulfilling prophecy. De buitenwereld gaat geloven dat ze ‘inderdaad maar wat doet’. Ze is zich niet bewust hoe ze zichzelf ontkracht.

Draai je zwaktes om
Gelukkig zijn er altijd mensen die door het schampere heen prikken. Maar een deel ook niet. En nog belangrijker, het doet je zelf geen goed. Het geeft je geen energie en zelfvertrouwen als je alleen maar focust op wat je niet goed doet. Draai je zwaktes om. Floor heeft haar HBO niet afgemaakt want ze heeft een praktische leerstijl. Ze heeft vooral ‘on the job’ geleerd en veel trainingen gevolgd. Ze heeft veel verschillende dingen gedaan. Ze is dus flexibel, kan zich aanpassen. Juist in deze tijd waarin de veranderingen elkaar steeds sneller opvolgen zijn dat hele mooie kwaliteiten.

Wees je bewust van je zwaktes
Daarmee zeg ik niet dat je zwaktes moet bagatelliseren of weg moet stoppen. Sterker nog, juist niet! Wees je bewust van je zwaktes. Door ze te herkennen en erkennen kan je er wat aan doen. Leer er mee omgaan. Durf andere mensen in te schakelen. Zwaktes maakt je menselijk.

Deel dit bericht

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn