Het is een vraag die vaak gesteld wordt door volwassenen aan kinderen. Kinderen hebben hun hele leven nog voor zich. Dat nodigt uit tot dromen over de toekomst vanuit het gevoel dat de hele wereld nog open ligt. Met de keuzes die je maakt bepaal je voor een groot deel hoe je leven er uit ziet. Zelf had ik op deze vraag nooit een direct antwoord. Ik was er als kind nooit zo mee bezig. Mijn leven speelde zich af op de dag zelf, ik speelde, ging naar school en was gewoon. Eigenlijk maakte de steeds terugkerende vraag me onzeker, want “ik weet het niet” is geen antwoord waar de vraagstellers erg enthousiast op reageerden. Er werden direct allerlei suggesties gedaan wat me het gevoel gaf dat het toch wel erg belangrijk was te weten wat je wilt. Nu ik volwassen ben, en de vraag zelf ook nog wel eens wil stellen, weet ik dat een vraag veelal iets over de vraagsteller zelf zegt. Vaak vragen we het aan kinderen vanuit onze gedachte dat het zo heerlijk moet zijn dat de hele wereld en toekomst nog voor je open ligt. En dat je nieuwsgierig bent hoe de toekomst er uit kan zien, Het geeft ruimte om te dromen.

Toen ik veertig werd, kwam ik in mijn werk voor nieuwe keuzes te staan. Blijf ik bij mijn huidige werkgever, of ga ik op ontdekkingstocht en een nieuwe richting op? Hoe wil ik de rest van mijn leven invullen met werk? Het is een leeftijd die veel mensen herkennen als een periode waarin zingevingsvragen opkomen. Wat is de zin van mijn leven? Wat wil ik nu echt? Wat vind ik ten diepste waardevol en waar wil ik aan bijdragen? Wat kan ik met alle kwaliteiten, maar ook beperkingen. Kort samengevat: “Wat wil ik later worden?”. Ik heb er bewust tijd voor genomen dit opnieuw te ontdekken. Een mooie ontdekkingstocht volgde. Een mooie manier om mijn krachtige basis nog eens stevig te verankeren en er de vrachten van te plukken. Het gaf me ruimte en vertrouwen om verder te ontdekken, en te doen wat ik werkelijk wilde.

Nu ben ik als een kind zo blij dat ik ben wie ik wilde worden.

Als jij ook nooit wist wat je later wilde worden, of je vraagt het je opnieuw af, maak er tijd en ruimte voor. Plan momenten in je agenda en start je persoonlijke ontdekkingstocht. Maak er een mooie tocht van, geniet van het proces.

Tijdens mijn tocht zag ik onder andere dit inspirerende filmpje vanuit de vraag: What if money was no object?